© Copyright Leena Anderson

Fält-Bikkja's Kennel
uppfödning av
kleiner münsterländer

E-post: fixa@telia.com

Fält-Bikkja's

kennel

Fält-Bikkja's

jaktmeriterade

Länkar

Startsida

J Fixa

J Fält-Bikkja's
Anderson Extra

Foton

Hundar vi minns

Jakt 2010

"Fält-Bikkjor"

Fält-Bikkja's Kennel startades 1996 med J Irmüns Bikkja Jara. Bikkja införskaffades 1992 från Norge, hon var en münster som man önskar att alla får chansen att ha, det vill säga att hon var otroligt lättlärd, hade härlig jaktlust med egenskapen av att rapportera, följsam, trevlig familjehund (också viktigt), bra avelshund som tog hand om sina valpar på ett bra sätt samt att hon höll kvarterets katter på avstånd.

Varför vi (Kjell & Leena) valde kleiner münsterländer blev av en "slump" 1976.  Vi hade hittat en fågelhund, drentse patrishound i en hundbok & skulle införskaffa en sådan, men då den rasen ej fanns i Sverige & det innebar karantän & kostnaden bli alldeles för stor för oss så blev det ingen.  Vi hade då en arbetskamrat som hade en "konstig" hundras, & han, Rune Lindqvist talade så väl om sina hundar att vi åkte dit & tittade.  När vi fick se hans hundar Cognac & Anisette, bestämde vi oss för att införskaffa en kleiner münsterländer, för den såg ju precis ut som drentse patrishound, var en fågelhund & fanns i Sverige.  Så vi köpte Tjabo (Malmängen Herakles) i oktober 1976.  Tjabo var en härlig hanhund som lärde oss mycket om jakt med kleiner münsterländer. 1978 övertog vi Sippans Simeoni, också en otroligt härlig hund som gjorde allt för sin flock & då speciellt för Matte. 1996 hade vi vår första egna valpkull e Farum Calle u J Irmüns Bikkja Jara & sparade J Fält-Bikkja's Frigga, som var en viltfinnare utan dess like, hennes specialitet var skogsfågel. Frigga var 1 av 4 avkommor från den kullen på 6 st som jaktmeriterades innan dom var 3 år. 2001 behöll vi Fält-Bikkja's Vitara e Aron vom Rugen End u J Fält-Bikkja's Frigga. Vitara var en münster  med mycket go i, lättdresserad, hade en otrolig jaktlust, samt var familjens "lilla clown". Tyvärr dog Vitara endast 2,5 år, men tiden med henne var härlig. Ett typiskt Vitara-minne är från hennes sista fjälljakt 2003, då Frigga apporterade in en orrhöna som Kjell skjutit, & Vitara kommer från ett annat håll, springer fram till mamma Frigga & övertar apporten, apporterar därefter stolt in orrhönan till husse. 2004 hämtade vi J Fixa som är e Biggs vom Rugen End u J Fält-Bikkja's Diadora som är en hund med mycket fart i, följsam & lättdresserad & full av "hyss". Februari 2007 hade vi en valpkull, "Öl-gänget" e J Quroums Argus u J Fixa där vi behöll  J Fält-Bikkja's  Anderson Extra som hittills har visat sig vara en hund med mycket go i på "alla vis".
J Fixa har en valpkull "Paparazzi-gänget" med Gråsidingens Molke som också visat sig vara hundar med bra "motor" i. 

Idag har vi 2 kleiner münsterländer,  J Fixa och J Fält-Bikkja's
Anderson Extra
som vi håller sysselsätta eller kanske är det dom som håller oss sysselsatta!!!!!
Det är tomt efter
J Fält-Bikkja's Frigga som lämnade oss efter 14,5 år och efter Hexa som vi fick ha i 12,5 år. Hexa var den "coolaste" av hundarna, gjorde det hon kände för & jagade rådjur när det passade henne. Trots att hon inte var någon fågelhund så hade hon ett stort intresse för fåglar, kanske för att hon också var med på träningarna & ibland fågeljakterna.

Startsida